News

Erzincan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi yüksek lisans öğrencileri, fakültedeki bir laboratuvarda kolon ve kirişleri 40 günde 50 yıl kadar yaşlandırıp, sismik performanslarını ölçerek deprem araştırmalarına katkı sağlıyor.
Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Yapı Mekaniği Bölümünde 3 yıl önce 300 bin lira maliyetle kurulan 13 Mart Yapı Mekaniği Laboratuvarı, 7'si yabancı uyruklu 20 yüksek lisans öğrencisinin bilimsel çalışmalarına hizmet ediyor.
Laboratuvarda 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminde binaların yıkılmasının ana sebepleri arasında gösterilen betonarme donatılarındaki paslanma ve korozyonlar üzerine bilimsel çalışmalar yürütülüyor.

Fakültenin İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Yalçıner, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapı mekaniği alanında ilk kez bakır kaplı ve tam ölçekli bir paslandırma havuzu kurduklarını söyledi.
Buradaki paslandırma havuzunda deprem bilimine ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Yalçıner, "Marmara depreminde yıkılan birçok yapının yıkılma sebebi betonarme donatılarında meydana gelen paslanma ve korozyondur. Türkiye'deki ilk bakır kaplı ve tam ölçekli bir paslandırma havuzunu kurduk." dedi.
KOLON VE KİRİŞLER 40 GÜNDE 50 YIL YAŞLANDIRILIYOR

Yalçıner, bu havuza yerleştirilen kolon ve kiriş gibi betonarme yapıları elektrik vererek yaşlandırdıklarını anlatarak, şu bilgileri paylaştı:
"Bu havuzda 25 veya 50 yılda yaşlanması muhtemel kolon ve kiriş gibi betonarme donatıları 40 günde aynı korozyon ya da pas oranına ulaştırıyoruz. Bu çalışmanın tamamlanmasıyla korozyona maruz kalan betonarme binaların sismik performansların tahmin edilebilmesine yönelik deneyler yapıyoruz. Bu çalışmalarla bilim dünyasına katkı sağladığımız gibi kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilen birçok yapı için referans çalışma gerçekleştiriyoruz."

https://www.sanalbasin.com/betonu-50-yil-yaslandirip-deprem-arastirmalarina-katki-sunuyorlar-24214615/

News

Doç. Dr. Hakan Yalçıner, yaptığı bilimsel deneylerle 114 yıllık Amerikan Beton Enstitüsünün korozyon komitesine üye seçildi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Yalçıner, yaptığı bilimsel deneyler sayesinde dünya inşaat mühendisliğine ışık tutan Amerikan Beton Enstitüsünün (ACI) korozyon komitesine seçilmeyi başardı.

Yalçıner, üniversitenin mühendislik fakültesindeki laboratuvarda Türkiye'de yapı mekaniği alanında, bakır kaplı ve tam ölçekli bir paslandırma havuzunda betonarme yapıları verdiği elektrikle 40 günde 50 yıl kadar yaşlandırıp, sismik performanslarını ölçerek deprem araştırmalarına katkı sağladı.
Bu bilimsel çalışmaları ve deneyleriyle 114 yıllık Amerikan Beton Enstitüsünün (ACI) dikkatini çeken Yalçıner, söz konusu enstitüden aldığı davetiye üzerine enstitünün korozyon komitesi üyeliğine seçildi.
Türkiye dahil 120'den fazla ülkede inşaat mühendislerinin kullandığı deprem yönetmeliği ve temel bilgilerin kaynak olarak alındığı bir enstitü olan ACI, alanında söz sahibi olmuş ve başarılı çalışmalara imza atmış akademisyenleri ve mühendisleri ortak masada topluyor.
Yalçıner, uzun süredir paslanmaya maruz kalmış betonarme üzerine geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Yaptıkları bu çalışmaların uluslararası yayınlarda yer almasıyla ACI'dan davet aldığını anlatan Yalçıner, "ACI korozyon komite üyelerinin gerçekleştirdiği oylama sonucu komite üyeliğine kabul edildim. Bu süreç bizler açısından oldukça önemlidir çünkü ilk kez bir Türk akademisyen bu komitede yer alacak. Bunun hem üniversitemizin hem de Türk akademisyenlerin temsil edilmesi açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Yalçıner, bundan sonra yaptıkları çalışmaları söz konusu komitede paylaşma imkanı bulacağını dile getirerek, şu bilgileri paylaştı:
"1904 yılında kurulan bu enstitü, Türkiye ve 120'den fazla ülkedeki inşaat mühendislerinin kullandığı deprem yönetmeliklerine bilgi transferi sağlayan ve deprem yönetmeliklerinde kullanılan birçok kodun temelini oluşturan enstitüdür. Bu davetiyeyi kabul ederek inşallah 2018 yılında yapılacak toplantılara katılıp bilgi, tecrübelerimiz ve çalışmalarımızı paylaşma imkanı yakalayacağız. Bu nedenle gururluyuz."

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yalçıner Amerikan Beton Enstitüsü Komitelerine Katıldı.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde görev yapan Doç. Dr. Hakan Yalçıner yürütmüş olduğu TÜBİTAK ve diğer akademik çalışmaları bünyesinde 114 yıllık Amerikan Beton Enstitünün alt komitelerinde (korozoyon, beton onarım ve güçlendirme komiteleri) oy kullanabilen ilk Türk akademisyeni olarak komite üyesi seçildi.
Doç. Dr. Hakan Yalçıner Amerika'nın Las Vegas şehrinde düzenlenen Amerika Beton Enstitüsü komite çalışmalarına katılarak Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 13 Mart Yapı Mekaniği Laboratuvarlarında gerçekleştirdikleri deneysel çalışmalar hakkında komiteye bilgi verdi. 10 farklı ülkeden gelen komite üyeleri ve Amerika Birleşik Devletleri deniz savunma kuvvetlerinden korozyon üzerine uzmanlaşmış mühendislerin de yer aldığı sunum sonunda devam eden çalışmaların sonuçları sonraki yapılacak olan komite çalışmaları ile birlikte Amerika Deprem Yönetmeliğine girmesi yönünde oy kullanılarak kabul edildi.


Doç. Dr. Hakan Yalçıner Las Vegas şehrinde katıldığı komitenin ardından Las Vegas Nevada Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademik personeline, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ayrı seminerler verdi. Seminer kapsamında Doç. Dr. Yalçıner, geliştirdikleri ampirik modeller ve Türkiye'de ilk kez Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde inşa edilen tam ölçekli bakır kaplı paslandırma havuz düzeneği hakkında bilgiler sundu. 

https://www.haberler.com/doc-dr-yalciner-amerikan-beton-enstitusu-11406676-haberi/

News 

PERLITE

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Yalçıner, kamu sanayi iş birliği kapsamında yaptıkları bilimsel deneylerle perlit madeni kullanımının, betonun mukavemetini yüzde 30 artırdığını belirterek, "Perlit karışımı betonun inşaat sektöründe birtakım yeniliklere olanak sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

Kamu sanayi iş birliği kapsamında çalışmalar yürüten Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, deprem riskinin yüksek olduğu kentte, depreme karşı dayanıklı binaların üretimi için perlit madeninin betonda kullanımı ile ilgili bilimsel çalışma yaptı.

Erzincan Perlit Maden İşletmesi (ERPER) ile araştırmalar yapan üniversite, perlit madeninin kullanıldığı betonun normal betona oranla yüzde 30 mukavemet gösterdiğini tespit etti.

Doç. Dr. Hakan Yalçıner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Erzincan'da betonun depreme ve dış etkilere karşı mukavemetinin artırılması için bilimsel çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Yaptıkları bu çalışmaların inşaat sektöründe birtakım yeniliklere olanak sağlayacağını ifade eden Yalçıner, şöyle konuştu:

"Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi olarak kamu sanayi iş birliği kapsamında bir takım çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalardan bir tanesi de ERPER firması tarafından Mollaköy'de bulunan perlit madeni kullanılarak üretilen betonlar. Bilimsel çalışmalarımız şu an halen devam etmektedir. Elde ettiğimiz ilk bulgular neticesinde perlit madeninin kullanıldığı beton küp numunelerinde, beton basınç dayanımlarda ciddi bir artış elde edilmiştir. Yaptığımız testlerde bu artışın yaklaşık yüzde 30 civarında olduğunu tespit ettik. Normal betonlara göre mukavemeti yüzde 30 fazla olan perlit karışımı betonun inşaat sektöründe birtakım yeniliklere olanak sağlayacağını düşünüyoruz."

"Mukavemeti her geçen gün daha da artıyor"

Yalçıner, Erzincan'ın birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını belirterek, perlit madeninin betonda kullanımı ile ilgili ile yaptıkları bilimsel çalışmalarda depreme daha dayanıklı yapıların tasarlanabileceğini öngördüklerini dile getirdi.

Depremlere daha dayanıklı binaların tasarlanması için bilimsel çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini aktaran Yalçıner, özellikle tam boyutlu yapılar üzerinde çalışmalarını, iş adamlarıyla birlikte gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

ERPER Genel Müdürü Salih Ürün de 1969'dan bu yana perlit madeni işlettiklerini belirterek, "Üniversitemizde yapılan deneylerle perlit betonunun diğer agregalarla yapılan betonlara göre çok daha yüksek mukavemet sağladığını görmüş olduk. Ayrıca perlit betonunun, üzerinden geçen onca yıla rağmen mukavemetini her geçen gün daha da artırdığını görüyoruz. Üniversitemizin, yaptığı bu bilimsel çalışmalarla inşaat sektörüne ve halkımıza önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.


News

Dr. Hakan Yalciner

Erzincan'da son teknolojiyle donatılacak yeni devlet hastanesinde kullanılan izolatörlerle olası bir deprem anında hizmetlerin aksamadan yürütülmesi hedefleniyor

Kemal Özdemir |24.10.2020

İzolatörler binanın deprem yükünü azaltıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Yalçıner de yapılarda kullanılan izolatörlerin binanın depreme karşı mukavemetini artırdığını ve oluşacak zararı minimum seviyeye indirgediğini ifade etti.

İzolatörlerin binayı depreme karşı dayanıklı hale getirmek yerine binaya gelen deprem yükünü azalttığına dikkati çeken Yalçıner, "Binalara konulan izolatörler şiddetli depremler esnasında depreme karşı koyarak yapının yıkılmamasını sağlıyor. Özellikle inşaat sektöründe son zamanlarda yaygın şekilde kullanılan izolatörler, deprem anında hizmetin devamlılığı için önem taşıyan iletişim, sağlık, savunma gibi alanlarda çalışma devamlılığı sağlar." ifadesini kullandı.

Söz konusu yeni devlet hastanesi binasının kentte kamu ve özel sektör de dahil izolatör kullanılan ikinci bina olduğu belirtildi.

News

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde yapılan bilimsel betonarme çalışması, Uluslararası Yapısal Beton Federasyonu (CEB-FIB) Korozyon Komitesi tarafından kabul edilerek, bunun yönetmeliklerinde yer almasına karar verildi.

Üniversitenin İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Yalçıner, yaptığı yazılı açıklamada, uzun süredir paslanmaya maruz kalmış betonarme üzerine geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Çalışmaların, uluslararası yayınlarda yer bulmasıyla, dünya inşaat mühendisliğine ışık tutan ve deprem yönetmeliklerine katkı sunan CEB-FIB'den davet aldığını aktaran Yalçıner, şunları kaydetti:

"Bu süreç bizler açısından oldukça önemlidir. Yaptığımız bilimsel çalışmalarla, inşaat mühendisliğine, deprem yönetmeliklerine ışık tutmaya çalışıyoruz. Korozyonunun betonarme yapılar üzerindeki diğer birçok etkisinin doğru tespit edilmesi uzmanlık gerektiriyor. Deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde bu tarz bilimsel çalışmaların deprem yönetmeliklerinde yer alması büyük önem taşımaktadır."

Çalışmalarının CEB-FIB Korozyon Komitesi tarafından kabul edilerek yönetmeliklerinde yer almasına karar verildiğini bildiren Yalçıner, kısa sürede dünyanın en büyük paslandırma havuzunu inşa ederek betonarme çerçeveler üzerinde çalışacaklarını ve korozyona maruz yapıların deprem risklerinin belirlenmesi için yerli yazılım geliştireceklerini belirtti.

News

The Important Title

Your Title

This is where your text starts. You can click here and start typing. Aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci.